Prima pagină > Uncategorized > Rulourile exterioare si eficienta energetica

Rulourile exterioare si eficienta energetica

Soarele ne daruieste in fiecare zi o cantitate enorma de energie, care din perspectiva omenirii, este inepuizabila.

In momentul acesta ne bazam pentru asigurarea necesarului de energie pe combustibilii fosili, acestia sunt un fel de baterii chimice in care s-a stocat energie solara acum sute de milioane de ani cu ajutorul  altor substante chimice. Cu alte cuvinte energia este sinonima cu Soarele, plantele fiind la baza piramidei.

Este mult mai eficienta transformarea acestei energi in mod direct prin transformari simple, decat prin intermediul unor instalatii care sa faca nenumarate transformari cu pierderile de rigoare pentru a putea fi utilizata.

Sa revenim la subiectul articolului… rulouri exterioare si eficienta energetica.

Navigand pe internet am dat peste Mike Reynolds, care pe langa faptul ca s-a incapatanat sa construiasca locuinte autosustenabile din ceea ce noi numim gunoi, a reusit sa identifice potentialul imens pe care il are energia solara inca din anii 70.

Designul caselor proiectate de el permite teoretic, asigurarea confortului termic in timpul iernii prin intermediul ferestrelor orientate spre traiectoria soarelui pe timp de iarna pe o fatada, sud sau nord in functie de pozitionarea geografica. Acestea pemit luminii sa patrunda in casa, aportul energetic putand fi mai mare decat pierderea in functie de calitatea ferestrelor dar mai ales a sticlei.

Una din problemele intampinate de acest vizionar, din cauza folosirii unor ferestre foarte eficiente cu o suprafata suficient de mare pentru a asigura autonomia casei pe timp de iarna, este ca in timpul verii temperatura creste excesiv, impunand o limita cu privire la dimensionarea ferestrelor.

Din punctul nostru de vedere aceasta limitare se poate indeparta cu ajutorul rulourilor exterioare, care prin intermediul unor artificii tehnologice pot joaca rolul de adevarate termostate, lumina/energia fiind oprita de aceste „pleoape pentru ferestre”.

Comparativ cu sistemele de umbrire poztionate in interiorul cladirii, rolete textile, jaluzele verticale, orizontale, etc., rulourile exteriare au avantajul de a fi in exteriorul cladirii dupa cum sugereaza si denumirea. De eceea radiatia solara se transforma in caldura disipata in mediul extern, deci se reflecta o parte din caldura Soarelui in functie de nevoile spatiului interior. In cazul sistemelor de umbrire de interior, radiatia solara este reflectata o parte sub forma de lumina, o parte se transforma in caldura emanata in interiorul cladirii, o parte se refracta in inerior. Pentru o eficienta energetica cat mai mare, solutia corecta ar fi o combinatie intre aceste doua sisteme, partea din interior platindu-se singura prin costurile de iluminat inerior, refractia luminii in toate directiile dand senzatia de suprafata mata luminoasa.

In timpul iernii rulourile exterioare creeaza un spatiu tampon intre exterior si interior, spatiu in care aerul se misca cu o viteza mai mica decat in exterior, diminuand pierderile de caldura pe timpul noptii, ziua putand sa fie ridicate pentru a primi caldura Soarelui.

Propunem rulourile exterioare, nu neaparat cu toate inovatiile tehnologice, si suntem siguri ca isi vor gasi utilitatea in orice tip de cladire.

Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu